Selecteer een pagina

Opstaan, ontbijten, werken en dan relaxen – de dag van een kip verschilt niet zo veel van onze eigen agenda! Op Saazehof, de boerderij in Ospel waar onze OEReieren vandaan komen, hebben de kippen in elk geval een prima leventje… En de heerlijke eitjes kun je kopen bij elke AH XL of bij Albert Heijn online.

04:00 VROEGE VOGELS

De dag van een OERei-kip begint al vroeg: om 4:00 ’s ochtends staat ze op. Gelukkig mag ze eerst rustig wakker worden en hoeft ze niet direct aan de bak – ze neemt zo’n zes uur de tijd om lekker wat te ontbijten, een beetje water te drinken en wat te ontspannen.

10:00 EITJES LEGGEN

Vanaf een uur of tien worden de legnesten opgezocht om op het gemakje een eitje te leggen. Hier doet ze een klein half uurtje over – eerst een beetje nestelen en zorgen dat ze lekker zit voor ze uiteindelijk het ei legt. Er zijn vroege leggers en late leggers – en ze wachten gewoon netjes op hun beurt of delen een nestje. Kippen zijn namelijk echte groepsdieren. Gezellig!

11:00 LUNCHTIJD

Tussen 10 en 12 worden de meeste eieren gelegd. Om 11 uur krijgen de dames een lekkere portie insecten. Deze worden op zo veel mogelijk plekken gestrooid, zodat alle kippen deze lekkere hapjes kunnen vinden. De insecten zijn namelijk een belangrijke bron van eiwitten voor de kippen. Ze smullen ervan, en blijven nog lang doorzoeken – elke laatste insect wordt opgegeten.

12:00 BUITEN SPELEN

Vanaf 12:00 is het tijd om te spelen! Ze kunnen lekker buiten stofbaden, rondscharrelen, sociaal gedrag vertonen en uitrusten. Buiten pikken ze nog een beetje rond naar eten: er ligt nog wat graan op de grond, en de voerbakken zitten vol met bijvoorbeeld luzerne. Zo kan de kip de hele dag door eten en drinken.

20:00 MET DE KIPPEN OP STOK

Het spreekwoord bestaat niet voor niks: kippen gaan graag op tijd naar bed. Zodra het donker begint te worden kruipen de kippen lekker bij elkaar op stok. Lekker hoog, dat is hun instinct: zo zitten ze beschut en veilig. Zo rond half negen houden ze het voor gezien, en slapen ze lekker tot de volgende morgen vier uur. Welterusten!