Selecteer een pagina

Wat weten jullie over soja? Soja is goedkoop veevoer en wordt steeds meer verbouwd, met ontbossing tot gevolg. Gelukkig is voor OERei geen soja nodig. Lezen jullie mee?

Soja-latte? De meeste soja is voer voor dieren

Dat vlees eten het milieu belast weten de meeste mensen (hopelijk) wel. Maar dat een boontje de wereld ook een hoop schade toebrengt, is misschien minder bekend.

We hebben het over de sojaboon. Op zich treft de boon zelf geen blaam, maar het verbouwen ervan helaas wel. Deze boon wordt verbouwd in Noord- en Zuid- Amerika, Afrika en Azië. Om landbouwgrond vrij te maken, vindt grootschalige ontbossing plaats. Slechts een klein deel van de teelt is bestemd voor directe consumptie, zoals bijvoorbeeld voor vleesvervangers of jouw soja-latte.

De meeste soja wordt gebruikt als voer voor dieren als kippen, varkens, koeien en vissen. Soja is goedkoop, bevat veel eiwitten en is dus daarom een populair gewas. En aangezien de wereldbevolking toeneemt en de stijgende welvaart zorgt voor een grotere consumptie van vlees, zuivel en eieren, groeit ook de wereldwijde vraag naar soja.

Het verdwijnen van de reuzenmiereneter

Om soja te verbouwen vindt er echter grootschalige ontbossing plaats, wat grote gevolgen heeft:

  • De leefomgeving van vele diersoorten wordt vernietigd, zoals van de jaguar, de reuzenmiereneter, de manenwolf en allerlei soorten insecten;
  • Er komen broeikasgassen vrij door het kappen van woud omdat bomen veel meer CO2 opnemen dan sojaplanten.

Vervuild drinkwater en vervoer over de halve wereld

Daarnaast brengt het verbouwen van soja met zich mee dat:

  • Het drinkwater ernstig wordt vervuild door kunstmest en bestrijdingsmiddelen op de sojaplantages;
  • Kleine boeren worden van hun land verdreven om plaats te maken voor sojateelt, wat ook nog eens weinig werk oplevert.

En last but not least: die soja moet ook nog de halve wereld over vervoerd worden eer het hier in Nederland gebruikt kan worden.

SojavrEI

Reden te meer om te zoeken naar manieren om minder of geen gebruik meer te maken van deze peulvrucht.

En dat is nou precies wat we doen bij OERei. Onze dames krijgen geen soja, maar ze krijgen hun eiwitten van insecten. Van nature zijn kippen dol op deze hapjes, dus dat is voor hen totaal geen straf.

OERei heeft geen soja nodig; ze dopt haar eigen boontjes en is dus sojavrEI!