Selecteer een pagina

We weten allemaal dat we wat minder vlees moeten gaan eten. Maar de vegetarische opties in de supermarkt zijn niet per definitie gezond – vaak wordt er veel zout en andere smaakmakers aan toegevoegd. En dat terwijl er een hele gezonde, natuurlijke optie is om minder vlees te eten: eieren! Hartstikke goed voor je en een bron van alle belangrijke stoffen die je in vlees vindt.

Gezonde vleesvervanger

Vlees is heel makkelijk weg te laten uit een gevarieerd dieet – let er alleen op dat je genoeg eiwit, ijzer, en vitamine B12 binnenkrijgt. Ja, makkelijk gezegd – hoe doe je dat dan?

Deze belangrijke stoffen kunnen we allemaal ook op andere manieren binnenkrijgen – zelfs zonder dat we supplementen of zoute vleesvervangers hoeven te kopen. De natuurlijkste optie is gewoon een lekker eitje. Gezonder dan de kaasschnitzel en ook een betere vleesvervanger dan een groenteburger, waar vaak weinig eiwit inzit.

De meeste eiwitten vind je – onverwacht misschien – in de eidooier, waarin ook de meeste vitamines en mineralen zitten. In de eidooier zit bijvoorbeeld vitamine D (goed voor botten en spieren), vitamine A (goed voor de huid en de ogen), en vitamine B2 (goed voor de stofwisseling en energie). Ook het bovengenoemde ijzer zit in de dooier. Zo’n dooier zit dus tjokvol belangrijke stofjes die je normaal uit vlees zou halen.

Maar eieren hebben nog een hele belangrijke eigenschap: ze zijn een bron van vitamine B12. Deze vitamine, die je nodig hebt om zuurstof door je bloed te vervoeren, zit vooral in dierlijke producen zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Wil je minder vlees en vis eten, dan ben je voor je vitamine B12 dus afhankelijk van eieren en zuivel.

Duurzaam

Naast dat een vleesvervanger gezond moet zijn, moet het natuurlijk ook een beetje duurzaam zijn. Duurzaamheid is voor veel vegetariërs en flexitariërs een belangrijke reden om minder vlees te eten. Een groot nadeel aan vlees en zuivel is de hoeveelheid soja die gevoerd wordt aan de koeien, varkens en kippen die dit voor ons maken.

Bij OERei worden de kippen gevoerd met sojavrij voer. Ze krijgen insecten die in Nederland gekweekt worden op groente- en fruitresten. Geen soja uit verre landen en dus een duurzaam eitje voor je dagje zonder vlees!