Selecteer een pagina

Wist je dat je in één week wel 3 borden met eten en 10 glazen drinken kunt besparen door thuis niets te verspillen? Dat is hoog nodig want momenteel wordt er in Nederland nog 1/4 van het voedsel verspild. Ons voedsel is met veel energie en liefde gemaakt. Het legt een hele reis af van grond tot mond. Het is belangrijk dat we goed omgaan met ons eten, dus laten we eruit halen wat erin zit.

Verspillingsvrijeweek Button Def Metbecky1Daarom is door de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ de Verspillingsvrije week in het leven geroepen. Deze vindt plaats van 1 – 7 september. Het doel van de Verspillingsvrije Week is een week lang geen voedsel verspillen. De stichting enthousiasmeert zoveel mogelijk mensen en organisaties om hieraan mee te doen. (https://samentegenvoedselverspilling.nl/verspillingsvrijeweek/)
Binnen de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ werken bedrijven en organisaties samen aan het doel om in 2030 de voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015.

OERei is één van die stakeholders. Deze missie is ons op het lijf geschreven omdat wij natuurlijk ook meewerken in de strijd tegen voedselverspilling. Zoals je misschien wel weet worden onze kippetjes gevoerd met insecten en die insecten krijgen fruit- en groenteresten uit de buurt te eten. Op die manier dragen wij ons steentje bij.

Maar een ei heeft meer in zijn mars! Het ei op zich is namelijk de lekkerste manier om verspilling tegen te gaan! Tal van recepten met ei in de hoofdrol zijn bij uitstek geschikt om al je kliekjes weg te werken.

Wat dacht je van een omelet? Of een quiche? Alle restjes van de afgelopen week die geduldig in jouw ijskast geparkeerd staan krijgen een heerlijke bestemming. Ook niet te versmaden zijn deze kliekjeskoekjes. Deze keer gemaakt van een restje gekookte broccoli, een geraspte kaaskorst en wat takjes koriander. Maar eigenlijk is alles mogelijk, dus leef je uit!

kliekjeskoekjes

Recept

Benodigdheden:
Alle groentekliekjes die je hebt; gekookt, afgekoeld en fijn gemalen (restjes kruiden kunnen vers), 4 OEReieren, 2 el gladde mosterd, 2 handjes geraspte kaas, 2 el bloem/ meel, 1 tl kerriepoeder, 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl uienpoeder, peper, zout, olijfolie en evt. chilisaus en yoghurt voor een sausje.

  • Breek de OEReieren boven een ruime kom en klop ze los met een vork. Voeg erna toe: kerrie-, knoflook-, uienpoeder, mosterd, peper, zout en de geraspte kaas. Roer nog even goed door;
  • Spatel dan de groenterestjes er gelijkmatig door. Ten slotte voeg je meel toe totdat het een dik beslag is;
  • Verhit op hoog vuur, in een koekenpan, de olie en vorm met twee lepels een koekje die je in de pan legt. Als de pan vol ligt, draai je het vuur tot halverwege en sluit je de pan af met een deksel;
  • Na 2 minuten, als de koekjes mooi bruin zijn, keer je ze om en laat je ze nog 2 minuten bakken;
  • De kliekjeskoekjes zijn lekker bij de hoofdmaaltijd maar zijn ook een goeie snack! Serveer ze dan met een sausje van bijvoorbeeld chilisaus met yoghurt.
  • Succes met minder verspillen!