Selecteer een pagina

Wist jij dat 80% van alle dieren in het bos woont? Hieronder nog tien feiten die laten zien waarom het bos zo belangrijk is voor ons mensen.

Het bos. Sta je er ooit bij stil? Of: sta je er ooit in stil?

De mens is verantwoordelijk voor 130.000 km2 ontbossing per jaar (dat is het oppervlakte van Griekenland!) en bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. Niet best, want het bos is zo veel meer dan een zooitje bomen bij elkaar. Tijd om door de bomen het bos eens nader te bestuderen.

Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen.

Aap

11 bosfeiten op een rij:

  1. Het bos bedekt 1/3 van het aardoppervlak;
  2. Er leven wereldwijd zo’n 300 miljoen mensen in het bos;
  3. Bijna 80% van alle diersoorten leeft in het bos;
  4. Bossen helpen ons ademen: één enkele volwassen boom kan in één seizoen evenveel zuurstof produceren als tien mensen in één jaar tijd inademen;
  5. Het bos houdt de aarde koel: de bladeren van bomen creëren een oase van schaduw én bomen absorberen CO2 die anders voor klimaatopwarming zorgt;
  6. Het bos creëert regen: het Amazonewoud zorgt bijvoorbeeld voor 75% van de regenval in heel Zuid-Amerika;
  7. Het bos gaat overstromingen tegen: boomwortels houden de bodem goed bij elkaar;
  8. Het bos houdt wind tegen: hier zijn kalm vliegende bijtjes heel erg blij mee;
  9. Het bos dempt geluid: ongeveer 50% van wat waargenomen wordt door het menselijke oor wordt vervaagd door bosgeruis;
  10. Het bos voedt ons: bomen zorgen niet alleen voor fruit, noten, zaden en sap, maar zorgen ook voor weelde op de grond, van eetbare paddenstoelen, bessen en kevers tot groter grut als herten, kalkoenen, konijnen en vissen.
  11. De overgrootvader van de kip van nu (de rode kamhoen) was een echt bosbewoner. En de kip vindt het vandaag de dag nog steeds heerlijk om er in rond te dartelen.

Ontbossing door soja

De mens doet aan ontbossing voor mijnbouw en voor de productie van hout, papier, palmolie en soja. Dat laatste brengt ons weer bij de kip.

Want die soja is een super eiwitrijke peulvrucht en dus erg geschikt als voeding voor de kip. Bij vrijwel alle kippen in Nederland staat er daarom soja op het menu. Met deze soja ontbost de mens vaak de aarde, met alle gevolgen van dien. En met deze soja maakt de mens een kip een vegetariër, terwijl zij dat van nature helemaal niet is. Oorspronkelijk eten kippen namelijk ook insecten.

Twee goede redenen dus om insecten weer terug op het menu van de kip te zetten. Dat gebeurt bij OERei. Daarmee zijn onze kippetjes heel erg blij én gaan we ontbossing tegen.

Leve het bos, hoezee!

LEES OOK:

Geen heilig boontje – OERei

Wat weten jullie over soja? Soja is goedkoop veevoer en wordt steeds meer verbouwd, met ontbossing tot gevolg. Gelukkig is voor OERei geen soja nodig. Lezen jullie mee?