Jaja, ook jij eet insecten!

Mug of wesp? Welke vind je irritanter? Of staan vliegen voor jou op nummer 1?
Het aantal insecten in Nederland daalt drastisch, aldus onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten.
Als je nu denkt: “Yes, wat relaxed!”

Think again.

Want hoewel insecten soms best een beetje irritant kunnen zijn, zijn ze wel akelig belangrijk. Voor de natuur, voor ons groente en fruit en dus ook voor jou. Goed om daar eens bij stil te staan als je wil uithalen naar een zoemend beestje dat om je hoofd cirkelt.

“Jaja, ook jij eet insecten!”

Zo ruimen insecten verrot voedsel en kadavers op in de natuur. Ze bestuiven onze gewassen en bloemen en sommige insecten bevatten chemische stoffen voor medicijnen. Daarnaast zijn ze een bron van voedsel voor bijna alle dieren die op deze aardbol rondlopen.

Ennn… ze zijn van grote waarde voor de mens. Denk aan producten als honing, bijenwas, zijde van de zijderups en de rode kleurstof in kleding, limonade en snoep. Jaja, ook jij eet insecten!

De insecten zelf kunnen uiteraard ook een goede voedselbron voor de mens zijn, vanwege het hoge eiwitgehalte, alleen moeten de meeste mensen er hier in het westen daar nog een ‘klein beetje’ aan wennen.

Duidelijk dus dat we een beetje respect moeten hebben voor het insect. Een beetje boel. Maar hoe doe je dat dan? Met een paar kleine dingen die je wel (of juist niet) moet doen kom je al een heel eind.

1. Plant de juiste bloemen en denk daarbij ook aan vroeg- en laatbloeiers. Lavendel is bijvoorbeeld heel bijvriendelijk, maar ook vlinderstruiken en klimop zijn goede keuzes.

2. Maak een klein rommelhoekje in je tuin met hout of tegels waar de insecten beschutting kunnen vinden en laat dit ook verwilderen.

3. En dit is een fijne: ruim in de herfst zo weinig mogelijk blad op. Insecten vinden veel eten en beschutting in een laag gevallen bladeren, en in de lente zullen alle bladeren vanzelf zijn verdwenen.