Selecteer een pagina

Er zijn heel veel verschillende soorten eieren te koop – het is te begrijpen dat je er van in de war raakt. Toch zijn er drie hoofdcategorieën te onderscheiden: scharreleieren, vrije-uitloopeieren en biologische eieren. Hieronder lees je wat deze termen betekenen – en ook waarom het ingewikkelder is dan het lijkt.

In principe kun je aan het stempel op het ei zien met welk ei je te maken hebt. Dit stempel begint namelijk met een cijfer van 0 tot 3 – al zul je code 3 nooit op een Nederlands ei tegenkomen. Dit staat namelijk voor een kooi-ei, ook wel de legbatterij genoemd. Deze eieren zijn sinds 2012 gelukkig verboden! Code 0 betekent dat je een biologisch ei in je handen hebt: deze kippen hebben biologisch gecertificeerd voer gekregen en hebben meer ruimte (6,7 kippen per m² leefoppervlak) dan gegarandeerd wordt bij vrije-uitloop- en scharrelkippen (9 kippen per m² leefoppervlak).

Vrije-uitloopkippen, code 1, hebben een vrije, onoverdekte uitloop naar buiten.

OEReieren hebben code 2 en zijn dus scharreleieren. Volgens de huidige classificering is dit dus de basiscategorie. Tegenwoordig zijn er echter meerdere eieren te vinden die officieel scharreleieren zijn, maar toch meer doen om dierenwelzijn te verbeteren. Ook OEReieren voldoen aan veel van de dierenwelzijnseisen van de hogere categorieën: onze kippen leven met 6,1 kippen per m² leefoppervlak (beter dan de 3 sterren Beter Leven keurmerk eis) en krijgen genoeg afleidingsmateriaal. En dan hebben we het nog niet gehad over duurzaamheid en gedrag dankzij de insecten!