Selecteer een pagina

OEReieren zijn niet biologisch: doordat wij gebruik maken van voedselresten voor het voeren van de insecten. We willen graag alle voedselresten nuttig besteden, ook de niet-biologische, en daarom mag het dan niet het predicaat ’biologisch’ dragen. Maar dat wil niet zeggen dat het ook niet duurzaam is, integendeel!

Om biologische eieren te leggen moeten de kippen namelijk voor 95% gecertificeerd biologisch voer krijgen. Het voer van OERkippen bestaat deels uit insecten. Deze insecten worden grootgebracht op groente- en fruitstromen, en dit is niet altijd biologisch. De reststromen van biologisch groente en fruit zijn simpelweg niet groot genoeg om daar genoeg insecten van te voeren e n we zouden het ook zonde vinden om niet-biologische resten niet nuttig in te zetten.
Deze manier van insecten kweken zorgt voor wat je noemt de “verwaarding van reststromen”: dingen die anders voor onnodige voedselverspilling zouden zorgen, worden nu via insecten ingezet als natuurlijk voer voor de kip.

OEReieren voldoen trouwens wel aan veel dierenwelzijnseisen die gelden voor biologische eieren. Zo hoeven de snavels van onze kippen niet gekapt te worden, hebben de kippen voldoende afleidingsmateriaal en hebben de kippen de ruimte van drie Sterren Beter Leven.