Selecteer een pagina

Hoe kan een bank bijdragen aan een betere wereld? Harm Edens van BNR interviewt experts van binnen en buiten de Rabobank met deze vraag. Bijvoorbeeld ook Tarique Arsiwalla van Protix – het bedrijf dat OERei heeft bedacht en dat de insecten kweekt die deze kippen lekker op mogen eten.

Een groeiende samenleving met steeds meer welvaart betekent ook een grotere vraag naar dierlijke producten zoals vis en kip. Maar dit zijn geen duurzame bronnen van eiwitten, vooral vanwege het (vaak sojarijke) voer dat deze dieren zelf nodig hebben. Met dat in gedachten gingen wij bij OERei aan de slag met een alternatief – insecten.

“Er zijn enorme hoeveelheden eiwit nodig om kippen en kweekvis te voeren,” legt Tarique uit. “Het produceren van dit voer vereist te veel middelen: het is gewoon niet duurzaam. Bossen worden aan de andere kant van de wereld gekapt om soja te produceren, die vervolgens naar Nederland wordt getransporteerd om aan onze kippen te voeren.” OEReieren zetten hier een punt achter met sojavrij voer.

Bij OERei snijdt het mes aan twee kanten: we verbeteren de ecologische voedafdruk van onze eieren aanzienlijk, ‘en het bijzondere voer zorgt voor meer dierenwelzijn. De kippen kunnen zich bezighouden met hun natuurlijke voedingsgedrag, omdat ze moeten zoeken naar hun voedsel. OEReieren zijn nu verkrijgbaar in Nederland bij Albert Heijn XL-supermarkten, en te bestellen via Albert Heijn Online.

“de echte uitdaging zal zijn om te zien hoe snel we kunnen groeien.”

“Ik denk dat duurzaamheid de afgelopen drie, vier jaar belangrijker is geworden: het is iets waar consumenten voor willen betalen. Ik denk dat tien jaar een realistisch tijdsbestek is waarin we wereldwijd actief kunnen zijn. Er is zoveel tractie op dit moment, de echte uitdaging zal zijn om te zien hoe snel we kunnen groeien. ”

Luister hier naar het volledige interview: