Selecteer een pagina

Wie weet er nu meer van sportvoeding dan Mister Sportvoeding himself: Erik te Velthuis, chef-kok op Papendal kookt elke dag voor honderden topsporters. Wat vindt hij van eieren in een sportdieet?

Vlak buiten Arnhem ligt een heel bijzonder gebied: bij sportcentrum Papendal kunnen topsporters zich volledig focussen op hun training. Ze kunnen hier trainen, wonen en studeren. Erik te Velthuis is een belangrijk persoon in dit concept: hij verzorgt dagelijks de maaltijden van honderden topsporters. En laten eieren nou nét perfect passen in een sportdieet! We vroegen Erik daarom de hemd van het lijf.

“Ik zeg dus ook altijd: voor een appel en een ei kun je de hele wereld rond! In die twee producten zitten alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft.”

Wat vind je eigenlijk van eieren?

“Een ei is een product waar alles in zit behalve vitamine C. Ik zeg dus ook altijd: voor een appel en een ei kun je de hele wereld rond! In die twee producten zitten alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Bij OERei krijgen kippen ook nog hun natuurlijke voeding, dat vind ik ook heel belangrijk. Dat je een kip gewoon voert met pure grondstoffen is heel logisch.”

Erik te Velthuis schreef met Brenda Frunt het sportkookboek Goud op je bord, een boek dat ook veel wordt gebruikt door topsporters.

Hoe belangrijk zijn duurzaamheid en diervriendelijkheid voor jou?

“Wij koken in het restaurant dagelijks voor 350 personen – als er nationale teams zijn kunnen dat er zo honderd meer zijn. Dan heeft wat wij kiezen wel veel invloed. We vinden diervriendelijkheid heel belangrijk – het staat niet vooraan bij alles wat we doen, maar we kiezen bijvoorbeeld wel voor kalfsvlees van een biologische boerderij. Op het moment dat je goed omgaat met je dieren, heb je er ook goed vlees van.

Herstel bij topsport

“Eiwitten zijn heel belangrijk voor het herstel van spieren. Sporters zijn van oorsprong heel vleesgericht – dierlijk eiwit heeft de sterkste proteïnen en aminozuren. Toch zien wij ook steeds meer vegetarische eetpatronen doorsijpelen. Daar doen wij wel wat mee: kun je voldoende eiwitten uit andere bronnen halen? Wij serveren toch al geen grote lappen vlees – we weten dat je lichaam niet meer dan 20 gram eiwit per eetmoment verwerkt. Als je dan een combinatie maakt van eieren en bijvoorbeeld peulvruchten kom je gauw aan voldoende eiwitten.”

“Zelf maak ik met eieren graag eiertaarten met veel groenten – lekker met tomaten en een uitje, knoflook, avocado – alles kan!”

Hoe eet jij zelf eigenlijk je eitje het liefst?

“Geef mij maar een ouderwetse uitsmijter – een OERgerecht met eieren. In hotels hebben ze vaak kant-en-klare eieremulsies, maar ik ga graag naar plaatsen waar ze gewoon met verse eitjes werken. Zelf maak ik met eieren graag eiertaarten met veel groenten – lekker met tomaten en een uitje, knoflook, avocado – alles kan!”

Kijk hier nog een filmpje met Erik te Velthuis over sportvoeding op Papendal: