Carlien Laarman begon vorig jaar aan haar blog over duurzaamheid voor de ‘normale mens’. “Ik zou het fijn vinden als iedereen er een beetje over zou gaan nadenken.”
Foto: Te Brake Fotografie
Eigenlijk werd ze een beetje kriegel van dat woord: duurzaamheid. En toch begon Carlien Laarman (27 jaar) ruim een jaar geleden aan haar duurzaamheidsblog Goedvoordewereld.nl. “Het begon toen ik een oud huis had gekocht. Terwijl ik onderzocht wat ik kon doen om het een beetje duurzaam in te richten en op te knappen, viel mij op dat je je hele leven moet omgooien als je duurzaam wilt doen. Ik miste de tussenstap. Je hoeft niet te per se te stoppen met vlees eten. Met een beetje minder vlees ben je ook al goed voor de wereld.”
Grijze haren
Carlien werkt als freelance grafisch ontwerper en web developer. Haar blog ‘Goed voor de wereld’ is haar passie-project dat ze er in de avonduren bij doet. Haar site krijgt zo’n 1000 bezoekers per maand. En op Instagram heeft ze nu 1300 volgers.
Voor haar artikelen blijft ze vaak dicht bij zichzelf. “Ik heb al grijze haren op mijn jonge leeftijd, maar verven is chemisch. Na veel uitzoekwerk vond ik een milieuvriendelijk alternatief. Daar schrijf ik dan over.” Ondertussen is dit het meest gelezen artikel op haar site. Toch vind je er zeker ook diepgaandere onderwerpen, bijvoorbeeld over haar onderzoek of de Voedselbank wel echt een goed doel is. Dat het daarmee goed zit, blijkt wel uit het feit dat ze spontaan in het lokale bestuur stapte. Ze schrijft ook over de gevolgen van de fosfaatwet. “De fosfaatwet ging met terugwerkende kracht in, wat heel slecht uitpakt voor kleine, vaak biologische boeren. Terwijl die juist duurzaam vlees produceren.”
Foto: Bouwke Franssen
Plastic
Eten is geen hoofdonderwerp op haar site. “Er zijn al zoveel foodblogs”, verklaart Carlien. Maar soms komt ze op dit terrein verrassend uit de hoek. “Een avocado, die een heel gezond imago heeft, is erg milieuonvriendelijk. Per avocado heb je 1000 liter water nodig. Daarbij beschimmelt tot 50 procent van de vruchten tijdens het transport. Die wordt weggegooid.”
Om avocado’s langer goed te houden, worden ze soms in plastic verpakt. Dan valt iedereen over de verpakking, terwijl het ervoor zorgt dat veel minder avocado’s worden weggegooid. “Je kunt heel veel plastic vermijden, maar het is niet altijd slecht. Dit laat zien hoe ingewikkeld het is. Duurzaamheid is geen gouden ei.”
Om te illustreren hoe lastig het is: Carlien las in een onderzoek dat je het milieu meer belast als je 100 kcal aan sla eet, dan hetzelfde aantal kcal aan bacon. Dat komt omdat je een veel grotere hoeveelheid sla nodig hebt (900 gram) dan bacon (30 gram) om aan dezelfde voedingswaarden te komen. “Duurzaamheid is echt een enorm grijs gebied.”
“Duurzaamheid is geen gouden ei”
Koop lokaal
Carlien probeert zoveel mogelijk duurzaam te leven en vindt ook diervriendelijkheid belangrijk. “Ik haal mijn vlees bij de slager die er een verhaal bij kan vertellen. Of via mijn zus die met een boer is getrouwd. Dan verdelen we met de familie een geslachte koe. Ook eieren krijg ik vaak van familie met loslopende kippen.”
De belangrijkste boodschap van Carlien is: koop voedsel bij lokale leveranciers. “Het vervoer van producten heeft enorme impact op het milieu. Lokaal inkopen is daarom een belangrijke stap om te zetten als je duurzamer wilt leven.”
“Elk klein stapje is er één. En veel kleine stapjes van veel mensen, maken samen een grote.”
Klein stapje
Carlien rijdt auto, is niet vegan en benadert duurzaamheid pragmatisch. “Ik wil niet mijn hele leven omgooien voor duurzaamheid, maar kleine stappen zetten richting een betere wereld. Als iemand door mijn site één avocado minder koopt, ben ik al blij. Ik zou best willen dat mensen later op mijn begrafenis zeggen: zij heeft het verschil gemaakt. Maar het hoeft allemaal niet groots en meeslepend. Elk klein stapje is er één. En veel kleine stapjes van veel mensen, maken samen een grote.” En zo denken wij van OERei er ook over.