Selecteer een pagina

Wil je zelf iets ook doen tegen verspilling: lees hier de tips van de pro.

In de vaste rubriek ‘OERei on tour’ gaan we op pad naar mensen en bedrijven met hetzelfde DNA als wij.

Rainbow Warrior

Een bakfiets valt niet op in Amsterdam: alle yuppen uit oud-zuid transporteren hun kroost iedere dag ermee van A naar B. Maar in de Czaar Peterstraat in Oost gebeurt er iets anders mee.

Daar staat de bakfiets van restaurant Instock die als een ware Rainbow Warrior ter land iedere dag weer honderden producten ‘redt’. Van rijpe mango tot een wortel met twee benen en van een vis met een verkeerde maat tot bergen brood. Instock redt hen allemaal van een nutteloze ondergang.

“wapen nummer twee is uiteraard het ei! Met ei kun je de heerlijkste gerechten maken.”

En dat is broodnodig. Want op dit moment gaat een derde van het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd ten onder zonder dat we het hebben geconsumeerd. Dat is natuurlijk zonde. Daarom wil Instock de voedselverspilling tegen gaan.

OERei klinkt dit initiatief als muziek in de oren en gaat dus vandaag eens een kopje koffie drinken met Djaja van den Berg, Community Manager bij Instock.

Ten-minste-houdbaar-tot

Inmiddels bestaan ze uit 3 restaurants in Amsterdam, Utrecht en Den Haag waar ze zeven dagen per week een ontbijt, lunch en diner serveren op basis van producten die anders weg verspild zouden worden. Niet verspild omdat ze oud of verrot zijn, nee, het zijn producten waarop een ten-minste-houdbaar-tot-datum staat die bijna verlopen is, of omdat ‘ie niet de juiste vorm heeft. Maar het kan ook zijn omdat ‘ie eenzaam is: de eenzame banaan bijvoorbeeld: mensen kopen liever een trosje, dus dan blijven de singles voor uitgerangeerd achter. Of vlees en vis dat simpelweg overgeproduceerd wordt omdat de consument in de supermarkt niet graag naast het net vist.

Rescue Centre

Instock verzamelt al dit soort producten dagelijks in hun ‘rescue centre’ om het, na een strenge controle, door hun knappe koks te laten omtoveren tot de heerlijkste gerechten. Knap zijn ze: want ze moeten iedere dag weer werken met producten ze niet voor het kiezen hebben. Wat maak je in vredesnaam met witlof als je al 3 x witlofsalade en witlofschotel uit de oven op het menu hebt gehad? Juist: een witlofmousse bij een gefermenteerd groentekroketje. Het water loopt me in de mond. En dat doet het ook bij het zien van het mooie interieur van het restaurant: overal staan potjes en kastjes waar producten in liggen te drogen, fermenteren en roken. En daarmee laten ze hun gasten ook meteen zien wat het beste wapen is tegen voedselverspilling: conserveren! (Nadat je niet méér hebt ingekocht bij supermarkt dan je nodig hebt natuurlijk.)

Roken, fermenteren, pekelen en wecken. Het zijn allemaal oeroude en super simpele methodes waarmee je al je restjes kunt omtoveren tot een heus gerecht.

“Maar wapen nummer twee is uiteraard het ei! Met ei kun je de heerlijkste gerechten maken waar je al je kliekjes in kunt verwerken, denk aan een omelet, een fritata of een Shakshuka die wij om die reden op de kaart hebben staan,” aldus Djaja.

Nou, Djaja, wij van OERei zijn het natuurlijk roerend met je eens. Ondertussen staat de dampende shakkkka, ehh: Shakshuka, een oosters eenpansgerecht, voor mijn neus. Het ruikt overheerlijk. Te meer ook omdat ik weet dat minimaal 80% van wat er zo mooi ligt te wezen in dit pannetje nu een veel waardiger bestemming krijgt, namelijk mijn maag.