Selecteer een pagina

Natuurlijk, wij vinden OERei het allerbeste ei. De combinatie van voer, dierenwelzijn en duurzaamheid is hartstikke uniek. Maar wat vinden de eggsperts er van? Marieke Graat van voedselverspillings-app Too Good To Go vertelt het graag.

To Good To Go

Ieder jaar wordt wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Veel te veel natuurlijk. Daarom heeft Too Good To Go de missie om te voorkomen dat goed eten in de prullenbak terechtkomt. Daar staan wij van OERei natuurlijk helemaal achter: onze eitjes zorgen namelijk ook voor minder voedselverspilling. De insecten die onze kippen te eten krijgen, worden gevoed met groente- en fruitresten. Hoogste tijd voor een leuk gesprek!

“Toen ik ze wel zelf ging kopen, vond ik het belangrijk dat mijn eieren voedzaam en eerlijk waren. Eten met een goed geweten.”

Wat vind je eigenlijk van eieren?

“Ik hou van eieren! Gekookt of gebakken – ik vind het heerlijk. Ik maak ook heel graag bananenbrood of bananenpannenkoeken, daar gaan ook eieren in. Bij OERei vind ik het leuk dat er een manier is gevonden om reststromen  te gebruiken om een voedzamer en eerlijker ei op de markt te brengen. Ik hoop dat mensen snel de waarde van een ei leren inschatten – dat ze willen en durven investeren in duurzame en lokale producten.”

Hoe belangrijk zijn duurzaamheid en diervriendelijkheid voor jou?

“Ik ben opgegroeid in een dorpje in Brabant, en ik wist al snel waar mijn eten vandaan kwam. Ik ging dan met een leeg eierdoosje naar de boer om eitjes te halen. Dan mocht ik ook even de kippen voeren en wist ik dat die kippen mijn eieren legden. Toen ik ging studeren, ging ik ook niet zomaar eieren in de supermarkt kopen: ik kreeg heel lang nog eieren van mijn ouders. Toen ik ze wel zelf ging kopen, vond ik het belangrijk dat mijn eieren voedzaam en eerlijk waren. Eten met een goed geweten.”

“Ik kijk eigenlijk nooit naar de THT-datum van een ei. Als ik twijfel gooi ik een ei in een bakje water: als ze niet drijven kun je ze gewoon eten.”

“Ik ben niet vegan, maar vind het wel belangrijk dat het welzijn van de dieren goed is. Dat dieren dieren kunnen zijn en een goed leven hebben. De impact van soja is heftig. Ik wil zelf niet te veel soja gebruiken, en het is ook geen natuurlijk voer voor de kip. Een ongezonde kip kan geen gezonde eieren leggen.”

Heb je nog tips om duurzamer te leven?

“Weten waar je eten vandaan komt en bewust met je eten omgaan. Trek eens gewoon de keuken open en kook met wat je daar vindt – als je eenmaal die mindset hebt wordt het steeds gemakkelijker. Ik kijk eigenlijk nooit naar de THT-datum van een ei. Als ik twijfel gooi ik een ei in een bakje water: als ze niet drijven kun je ze gewoon eten. En etiketten lezen – ga eens op zoek naar de oorsprong en het verhaal van je eten!”

Wat is jouw favoriete eiergerecht?

“Wat ik zelf het liefst maak zijn gewoon bananenpannenkoeken. Daarvoor prak je 2 bruine bananen met 2 eitjes en een beetje boekweitmeel. Bakken in de pan, een beetje fruit erbij – dat vind ik een heel lekker ontbijtje.

Wat ik ook heel lekker vind maar niet zelf kan maken: de sambaleitjes van Kannibalen en Paradijsvogels. Dat is een Indonesisch restaurant met een vega rijsttafel – alles daar is biologisch afbreekbaar, ze zijn heel bewust. Een verstopt pareltje!”

Website: Toogoodtogo.nl

Download de app in de App Store of in Google Play.