Selecteer een pagina

Bij Everything Sweet moet alles altijd net even anders. Net iets meer en net iets beter dan wat je bij het gemiddelde restaurant krijgt. Deze koffiezaak in het Brabantse Rijen staat naar eigen zeggen voor “verwennen, beleven en mooie producten aan de gasten voorschotelen”. Dat vertelt Wendy Hofman, eigenaresse en hét gezicht van de zaak.

Geen standaardzaak

Je zou Everything Sweet kunnen oppakken en zo in Amsterdam, Londen of Berlijn kunnen neerzetten. Met gezellige zithoekjes, een lange leestafel en een kast gevuld met bijzondere producten is het meer een zaak die in de grote steden past. Toch vind je Everything Sweet in het plaatsje Rijen vlakbij Tilburg. “Het is best bijzonder dat onze gasten snappen dat we alleen koffie en een lunch hebben. Rijen was niet echt het dorp voor een koffiezaak, maar ik merkte heel sterk dat er behoefte aan was. We zijn gaan inspelen op wat de mensen zochten en hebben de chocolaterie omgezet in een koffiezaak. Ook de lunch was niet ons eigen idee, we hoorden gewoon vaak van onze gasten dat ze het zo gezellig zouden vinden om hier ook een broodje te eten.”

We vinden OERei een supermooi product, omdat het heel natuurlijk is. De beestjes lopen daar gewoon lekker rond en worden gevoerd zoals de natuur bedoeld heeft.

Natuurlijke producten

De lunchkaart is dus ook met veel zorg samengesteld door Wendy zelf. “We zijn zeker geen koks, dus onze kaart is wel een beetje ambitieus. We willen mensen verrassen – het is niet echt een standaard tostikaart. We werken veel samen met lokale ondernemers en pakken daar de krenten uit de pap.”

De ingrediënten van de lunch zijn handgemaakt en authentiek. De slager uit Rijen levert het vlees van Duroc d’olives, het brood is supervers en wordt ter plekke gesneden en de kaas komt van de abdij in Oosterhout. “En natuurlijk OERei. We vinden OERei een supermooi product, omdat het heel natuurlijk is. De beestjes lopen daar gewoon lekker rond en worden gevoerd zoals de natuur bedoeld heeft. Met insecten en niet met allemaal toevoegingen.”

Eigenlijk staat mijn huis gewoon hier op ’t hoekje van het winkelcentrum in Rijen.

Pocheren kun je leren

Op de kaart van Everything Sweet staat een bagel met Noorse zalm, avocado én een gepocheerd OERei. Dat pocheren, dat was nog wel een dingetje. “We zijn dus echt geen koks. In het begin hadden we elke keer van die zachte eitjes die gewoon bijna uit elkaar vielen. We pocheren ze ook gewoon in een pannetje met gekookt water, azijn, en dan een kuiltje in het midden.”

Intussen hebben ze zo veel eieren gepocheerd dat het wat beter gaat. Kwestie van oefenen. Wendy’s tip: zorg dat je de pan van het vuur haalt als het water warm genoeg is, dus niet laten koken. En zorg dat je genoeg azijn gebruikt zodat je ei mooi in het midden bij elkaar blijft.

Wendy staat ongeveer zes dagen in de week in de zaak. “Eigenlijk staat mijn huis gewoon hier op ’t hoekje van het winkelcentrum in Rijen.” Van dinsdag tot en met zondag kun je terecht aan de Hoofdstraat 1 in Rijen voor een heerlijke kop koffie, een praatje én een OERei!