Selecteer een pagina

Hoe verbind je de stad met het platteland? Pauline Schouwenburg doet het met haar bedrijf De platte stad.

De Rotterdamse Pauline Schouwenburg verbindt het platteland en de stad met haar bedrijf De Platte Stad. “Door stedelingen en boeren met elkaar in verbinding te brengen, gaan ze elkaar beter begrijpen”, is de ervaring van Pauline. Ze schrijft blogs en organiseert activiteiten om dat te bereiken.

“Duurzaamheid is een belangrijk deel van mijn leven”, vertelt de 28-jarige Pauline Schouwenburg. “Kleding koop ik bijvoorbeeld vaak tweedehands, ik rijd geen auto, vlieg bijna nooit, eet weinig vlees. Voedsel koop ik zo veel mogelijk lokaal. Ik vind het belangrijk om te weten waar mijn eten vandaan komt. Zo kun je in Rotterdam rechtstreeks bij de boer producten bestellen. Die haal je dan 2 keer per week op. Ik was veganist, maar eet nu af en toe vlees. Door mijn werk heb ik gezien dat de boeren met superveel liefde voor hun vee zorgen.”

Foto: Marlissa Hilkmann

“Als stadsmeisje kwam ik er achter dat ik geen idee had van wat er zich buiten de stad afspeelt.”

Op bezoek bij de boer

Vanuit haar opleiding tot natuurvoedingskok, kwam Pauline in contact met het Slow Food Youth-netwerk. Met 25 professionals onderzocht ze het duurzame voedselsysteem. In haar onderzoek ging ze op bezoek bij de boer, liep ze een dagje mee met een visser en voerde ze debatten, bijvoorbeeld over armoede. Zo liep de groep het hele voedselsysteem af. “Als stadsmeisje kwam ik er achter dat ik geen idee had van wat er zich buiten de stad afspeelt”, vertelt Pauline.

“Boeren en stedelingen zijn met dezelfde thema’s bezig, maar op een andere manier. Door ze in verbinding te brengen, komen ze naast elkaar te staan in plaats van tegenover elkaar. Stedelingen hebben bijvoorbeeld vaak kritiek op de melkveehouderij, terwijl de melkboeren het juist heel goed doen. De boer begrijpt op zijn beurt weer niet wat de consument eigenlijk van hem verwacht. Als ze met elkaar in gesprek komen, begrijpen ze elkaars keuzes beter en verdwijnt de kritiek.”

Foto: Marlissa Hilkmann

De platte stad

Vier jaar geleden begon Pauline naast haar horeca-baan met ‘De platte stad”. Ze schrijft blogs over de duurzame voedselketen, houdt thema-avonden en organiseert activiteiten. Daarnaast helpt ze boeren en stedelingen met het zoeken naar verbinding met elkaar. “Ik help boeren die in contact willen komen met de stad, maar ook bedrijven in de stad die duurzamer willen worden.” Zo resulteerde haar samenwerking met een groep boeren in Midden-Delfland in Dichtbijdeboer.nl. Op deze site staat onder meer een agenda met leuke activiteiten voor stedelingen die een kijkje bij de boer willen nemen.

Ook denkt ze na over hoe je het voor de consument makkelijker kan maken om duurzamer te leven. “Op mijn thema-avonden belicht ik onderwerpen vanuit verschillende perspectieven en geef praktische tips. Dat helpt mensen bijvoorbeeld een goede keus te maken in de supermarkt.”

“Er zijn zoveel keurmerken voor eieren, dat de consument niet weet wat de verschillen zijn.”

Ontbijtje met een eitje

Pauline heeft OERei geprobeerd en vond ze erg lekker. “Een goed voorbeeld van een duurzaam bedrijf dat laat zien waar zijn product vandaan komt”, oordeelt Pauline. “Er zijn zoveel keurmerken voor eieren, dat de consument de verschillen niet weet. OERei geeft duidelijkheid.”

Waar Pauline het liefst haar eitje eet? Bij ‘Op het dak‘ in Rotterdam. Een akker op een gebouw midden in de stad, waar kruiden en groenten worden verbouwd. “Een goed voorbeeld van hoe je voedsel naar de stad haalt en een oplossing voor het ruimteprobleem. En je kunt er een heel lekker ontbijtje met ei krijgen”, tipt Pauline ons.

Invloed op de politiek

Plannen voor de toekomst heeft Pauline genoeg, al weet ze nog niet welke keuzes ze gaat maken. “Ik denk erover om een ’toer naar de boer’ op te zetten. Maar uiteindelijk zou ik het wel heel tof vinden om invloed te hebben op de politiek. Voedsel staat niet op de partijprogramma’s. Het zou mooi zijn als ik daarin een rol kan gaan spelen.”

Foto: Hannah Rosalie Photography

Tip: Op 10 oktober houdt Pauline bij een thema-avond over voedselverspilling. Zie haar website voor info.

Website: www.deplattestad.nl

Facebook: De Platte Stad

Instagram: De Platte Stad

Foto: Sanne de la Fosse