Selecteer een pagina

Vroeger, toen er nog guldens waren en toen Twix nog Raider heette, stond er geen tenminste-houdbaar-tot-datum op verpakkingen. Toen stak je gewoon je neus ergens in, haalde je diep adem en besloot je reukorgaan of je het in je mond stak of niet.

Nu op elke appel en haricot vert een datum staat gestempeld waarop het mogelijkerwijs wel eens ietsjes minder vers zou kunnen zijn, zijn mensen geneigd voedsel eerder weg te gooien. En dat leidt tot wel zo’n 40 kilo voedselverspilling per persoon per jaar.
Dat is zonde en vooral ook onnodig. Want vaak valt er van de iets minder verse producten en restjes uit je ijskast nog iets overheerlijks op tafel te toveren. De perfecte bondgenoot in de strijd tegen voedselverspilling is het ei. Want met een ei tover je elk restje om in een koningsmaal.

Bijvoorbeeld met een boerenomelet. Waarom het boers is, geen idee, maar het handige eraan is dat je er ieder kliekje in kwijt kunt. En het is nog overheerlijk ook!

Recept

Boodschappenlijstje Rest Kan Stikken

  1. Snij alle restjes groente die je hebt fijn;
  2. Snipper een uitje en fruit in een beetje olie of boter;
  3. Voeg dan alle groente toe en bak het op een middelhoog vuur tot het gaar is (met harde groenten zoals wortelen duurt dat wel ongeveer 15 minuten);
  4. Klop ondertussen in een kommetje één ei per persoon met 1 el mosterd, peper, snufje paprika- en kerriepoeder en zout los met een vork;
  5. Zodra de groenten gaar zijn, giet je het eimengsel erbij;
  6. Als je nog een restje kaas hebt liggen kun je dit, geraspt, toevoegen;
  7. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan;
  8. De omelet is klaar als het ei gestold is;
  9. Als je een pan hebt die in de oven kan, kun je de omelet ook laten garen in een oven van 180 graden. Ongeveer 20 minuten.