Zin in ontbijt maar heb je alleen oud brood in huis? Met een ei tover je alsnog een feestelijk ochtendmaal op tafel. Namelijk met wentelteefjes! Lekker, maar waarom heten die dingen eigenlijk zo?

Het eerste deel van het woord spreekt redelijk voor zich: het oude brood wordt gewenteld in een mengsel van ei, kaneel en melk waarna het in een koekenpan met een beetje boter gebakken wordt. Over deel twee van het woord, ‘teefjes’, doen uiteenlopende theorieën de ronde. Zo zou men vroeger zeggen: “Wentel ‘m even” of “Wentel ‘m teefje” waarbij de vrouwtjeshond een verwijzing is naar de vrouw achter het fornuis.

Feit wil dat het niets met honden en/ of vrouwen te maken heeft. Een ‘teef’ staat namelijk voor een soort gebak dat we nu niet meer kennen.

Hè jammer, dat betekent dus dat de termen ‘turn-around-bitches’ en ‘draaireu’ niet echt ergens op slaan. Maar ze zijn stiekem wel grappig..

Recept

Boodschappenlijstje Draaireu

  1. Klop in een diep bord het ei los met een vork;
  2. Voeg de kaneel, melk en suiker toe en roer goed om;
  3. Dompel ieder sneetje brood aan beide kanten goed onder zodat het zich vol zuigt met het eimengsel;
  4. Smelt een grote klont roomboter in een koekenpan;
  5. Zodra de luchtbellen weg zijn leg je de sneetjes brood erin;
  6. Bak tot beide kanten van het brood goudbruin zijn;
  7. Lekker met een klontje roomboter en een beetje poedersuiker erop.

Tip: ook lekker om mee te nemen als snack voor onderweg!