Tijdens de Gouden Eeuw van de VOC was dit de manier om voeding te conserveren. Wij testen deze OERoude techniek.

Opzouten!

Nee, ik heb het niet tegen jou. Maar over mijn eggsperiment. Ik heb namelijk eidooiers laten opzouten: dat wil zeggen voor een paar dagen laten verdwijnen onder een dikke laag zout. Gepekeld dus!

Pekelen is een OERoude techniek om voeding te conserveren. Maar tegenwoordig wordt het ook gedaan om smaak toe te voegen: het wordt zouter/ hartiger. Toen ik las dat het ook mogelijk is met een eidooier, moest ik dat natuurlijk eens even gaan proberen. Wat je nodig hebt is kakelverse eieren, zout, suiker en een portie geduld.

Recept

Boodschappenlijstje Gepekelde Eidooier

 

  1.  Meng het zout met de suiker en leg de helft in een schaaltje;
  2. Vorm met de achterkant van een lepel 2 kuiltjes;
  3. Leg voorzichtig de eidooiers in de kuiltjes;
  1. Dek af met de rest van het zout/suiker mengsel;
  2. Span er huishoudfolie overheen, maar laat een klein hoekje open zodat er nog lucht bij kan;
  3. Zet het in de ijskast voor 4 tot 8 dagen;
  1. Schep de dooiers voorzichtig uit het zout/ suiker mengsel;
  2. Maak de dooier heel voorzichtig schoon met een borsteltje en onder de kraan;
  3. Dep droog met keukenpapier;
  1. Laat 2 uur drogen in een oven van 65 graden of 1 nacht op een rekje in de ijskast;
  2. Na het drogen zijn de dooiers stevig en zien ze eruit als gedroogde abrikozen;
  1. Je kunt ze nu raspen over ieder gerecht;
  2. In een luchtdicht doosje in de ijskast blijven ze een maand goed.

Eet smakkelijk!