Selecteer een pagina

Koken met Churandy betekent luisteren naar mooie verhalen over sport en lekker en gezond eten. Daar horen elke dag eieren bij.

Churandy is geboren op Curaçao en verblijft geregeld op Papendal, in een huis met andere atleten. Eten, sporten en rusten staan centraal in dit topsport leven. Eten moet lekker zijn en vooral helpen met een nog betere atleet te worden. Terwijl Churandy met drie OEReieren zijn favoriete eier-gerecht bereidt (en opeet!) vertelt hij honderduit over zijn liefde voor koken, zijn oma, zijn dochters en praten we over eieren, want die zijn belangrijk.

Drie eieren per dag

Churandy is afgetraind, hij oogt extreem fit en heeft het Nederlands record op de 4X100 meter estafette net verbroken. Het EK atletiek in Berlijn staat voor de deur. Hij is druk met de laatste voorbereidingen en spreekt zijn teamgenoten aan die gemoedelijk de keuken binnenlopen. Met zijn 34 jaar is hij toch een beetje de vader van het team. Zijn lach is nooit ver weg, maar hij vertelt serieus over zijn liefde voor koken en hij weet echt alles over voeding.

“Ik merk het echt als ik te weinig eiwit heb gegeten, dan word ik de volgende dag minder fit wakker.”

Eiwitten zijn van groot belang voor topsporters. Churandy doceert: ”Zeker nu eet ik veel eiwit. Dat betekent niet alleen dat ik elke dag drie eieren eet, maar ook dat ik in de avond kwark eet voor ik ga slapen. Ik merk het echt als ik te weinig eiwit heb gegeten, dan word ik de volgende dag minder fit wakker. Eiwitten gaan direct naar de spieren. Ik eet in het voorseizoen meer koolhydraten. In de winter als ik in de Verenigde Staten ben, eet ik ook graag pancakes daar ben ik echt dol op, van die Amerikaanse, zo’n stapel. Maar nu niet, nu geen carbs.”

Scrambled eggs

Churandy eet vaak in het restaurant voor topsporters op Papendal. Chef Erik te Velthuis weet wat hij lekker vindt: drie eieren uit de pan, aan een kant gebakken. Thuis kookt Churandy vaak zelf. Hij houdt van koken en vooral van BBQ-en met zijn teamgenoten. Als hij zelf eieren klaar maakt, dan zijn het eigenlijk altijd scrambled eggs. Hij heeft van zijn oma geleerd hoe hij ze het beste klaar maakt.

In de pan gaat kokosolie (dat is beter voor de topsporter). Nadat deze licht verhit is gaan er drie OEReieren in. Op een laag vuur roert Churandy de OEReitjes met een vork in de pan. Langzaamaan worden ze luchtiger en lichtgeel van kleur. Na een minuut of tien roeren beginnen de kleine stukjes ei te springen. “Kijk,” zegt Churandy en hij lacht erbij, “ze springen in de pan, nu zijn ze klaar.” Dan gaat er peper en zout over. Het luchtige geheel gaat op een bord en er komt niets meer bij. Zeker geen brood, want dat zijn koolhydraten.

De scrambled eggs à la oma zijn klaar en zijn lunch is klaar.

Goed eten en een betere wereld

Terwijl hij de scrambled egss opeet heeft hij het over het belang van goed eten. “Je kunt niet alles zo maar in je mond stoppen. Wat niet goed voor de wereld is, dat eet ik liever niet. Ik kan niet altijd controleren wat voor eieren ik eet omdat ik vaak op pad ben, maar als het kan dan kies eieren die goed zijn voor dieren en voor het milieu, zoals OERei. Dit zijn ook de beste eieren voor mij. Zo krijg ik geen verkeerde voedingstoffen in mijn lichaam. En OERei smaakt ook beter. Ik vind het belangrijk om rekening te houden met het milieu en een betere wereld voor mijn twee dochters.”

“Ik kies eieren die goed zijn voor dieren en voor het milieu, zoals OERei. En OERei smaakt ook beter.”

Het missen van de mensen die hij lief heeft vindt Churandy het zwaarste van het leven als topsporter. Na het beëindigen van zijn topsport carrière zal hij meer tijd hebben voor familie en om te koken. Pancakes of tutu, het traditionele Antilliaanse bonengerecht. Of de scrambled eggs van oma natuurlijk.