Selecteer een pagina

Een eitje bakken kan iedereen, maar bakken met een ei is een kunst! Anne Jacobs bakt het liefst elke zondag wat lekkers.

Bijzonder ei

Je kunt niet dag in, dag uit met insecten werken en dan níet enthousiast worden van OEReieren. Als medewerker onderzoek en ontwikkeling bij Protix zorgt Anne ervoor dat de kippen van OERei de beste insecten te eten krijgen, zodat ze zelf ook de beste eitjes kan eten.

“Het zijn wel echt lekkere eieren. Ik vind het leuk om als ik wat bak dat toch wel met OEReieren te doen. In mijn favoriete appeltaart gaat maar een half ei, maar dat is dan wel een OERei.”

Heel OERei bakt

Die favoriete appeltaart is er wel één met een verhaal. Het recept van haar moeders appeltaart heeft namelijk plaats moeten maken voor een recept van Rutger van den Broek van Heel Holland Bakt!

“Dat mag ik van mijn moeder zeggen hoor, ze was het er zelf ook mee eens! Zijn deeg komt wel overeen met het deeg dat mijn moeder maakt, maar hij doet er ook kersen in. Het zure van de appel en het zoete van de kers is een hele goede combinatie. Hij maakt ook alles zelf, tot vanille-extract toe. ”

Vrienden maken

Anne neemt haar baksels graag mee naar haar werk, waar ze altijd binnen no-time op zijn. De appel-kersentaart bijvoorbeeld, maar ook worteltjestaart, cheesecakebrownies en bosbessenmuffins. Als ze bakt voor Protix gaat er wel een tandje bij: “ik vind het super als ik veel leuke reacties krijg, dus ik doe dan wel extra mijn best.” En als er dan iets mis gaat, tja, dan probeert ze het gewoon opnieuw.

“Ik heb mijn sticky-toffeecake wel drie keer opnieuw moeten maken voor hij enigszins oke uit de oven kwam. En ik kocht een keer een springvorm die te erg leek te plakken – springvorm kapot en taart doormidden. Maar ik geef het dan niet op en maak het dan gewoon nog een keer.”

Mijn ultieme baktip: geduld! Daar ben ik wel achtergekomen. Voor meringues moet je bijvoorbeeld het eiwit echt lang genoeg opkloppen anders wordt het niks.

Recept OERlekkere bosbessenmuffins (met een beetje van Anne en een beetje van Rutger)

Boodschappenlijstje Heel Oerei Bakt

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius en plaats 12 papieren muffinvormpjes in een muffinblik.
  2. Meng in een kom de suiker, bloem, bakpoeder, het zout en de kaneel door elkaar. Meng in een andere kom de eieren met de melk, olie en het vanille-aroma.
  3. Voeg de twee kommen bij elkaar en meng dit tot een beslag. Ik heb dit met een handgarde gedaan, het beslag hoeft namelijk echt niet luchtig te worden.
  4. Spatel vervolgens de blauwe bessen door het beslag en vul de muffin vormpjes tot bijna boven aan met het beslag.
  5. Bak de muffins in 20 – 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de muffins uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Smullen maar!

Tip: Probeer ook eens een andere vulling: triple choco, appel rozijn, witte choco framboos, the sky’s the limit!