Weggooien is zonde, dus dan maar overal een klodder home-made mayo op. Wel zo duurzaam. Kee van Keetenstijd laat zien hoe.

Zelfgemaakte mayonaise kampt met een imago probleem. Menigeen denk namelijk dat het onmogelijk zelf te maken is. Daarom snellen we liever naar de supermarkt voor een potje waar vaak veel te veel suiker en andere smaakstoffen aan toegevoegd zijn, die aan de smaak juist eerder afbreuk doen.
Als je het zelf maakt kun je ‘m precies zo maken als jij wil: zoet zoals in België, zuur als de Fransen of Japans groen met wasabi.
Kijk en kook mee!

Recept van de mayonaise

Boodschappenlijstje Leftovermayo

  1. Het is belangrijk alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, want anders gaat het schiften.
  2. Doe de eidooiers in een hoge, smalle pot/ kan en klop los met een vork;
  3. Voeg toe: mosterd, azijn, water en klop weer door;
  4. Plaats de pot/ kan tussen jouw lichaam en het aanrecht zodat je 2 handen vrij hebt;
  5. Zet de staafmixer erin, zet hem aan en beweeg op en neer;
  6. Tegelijkertijd voeg je in een klein straaltje de olie toe;
  7. Blijf de staafmixer op en neer bewegen;
  8. Je zult merken dat de emulsie langzaam dikker wordt;
  9. Als je de consistentie goed vindt, is de mayo klaar;
  10. Voeg peper, zout en wellicht andere specerijen toe om verder op smaak te brengen.

Recept van de crispy, zoete aardappelfriet

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden;
  2. Was de aardappels, droog ze goed en snij in reepjes (je laat de schil er dus aan!);
  3. Doe de frietjes in een plastic zak en voeg toe: polenta, paprikapoeder, 2 el olie, peper en zout;
  4. Doe de zak dicht en schud goed door elkaar;
  5. Leeg dan de zak boven een met bakpapier beklede bakplaat en schuif die de oven in;
  6. De oven is erg heet dus de frietjes zullen snel klaar zijn. Blijf erbij en schep regelmatig om. Wanneer ze beginnen te kleuren zijn ze klaar.
  7. Serveer met de OERei mayonaise!

Kee is presentatrice, foodblogger en foodvlogger en bekend van onder meer 24Kitchen.

Kee kookt verrassend, veelzijdig en vegetarisch en is dol op OERei.

Share: