Selecteer een pagina

Het is een ei-ssentieel onderdeel van het weekend: een lekker gekookt eitje. OERei Academy legt uit hoe je het beste gekookte ei klaarmaakt, om je ochtend goed mee te beginnen. Hardgekookt of zachtgekookt: met deze how-to kook jij ze altijd perfect!

HET BESTE GEKOOKTE EI

Hoe simpel het ook lijkt, er zijn verschillende manieren om eieren te koken. Je kunt de eieren opzetten met koud water dat je aan de kook brengt, of je kunt het water eerst aan de kook brengen om de eitjes er daarna pas in te leggen. Wij leggen de eieren direct in kokend water, omdat je dan iets meer controle hebt over hoe gaar de eieren worden.

EEN ZACHTGEKOOKT EI

Bij het perfecte zachtgekookte ei is het eiwit helemaal gestold en de dooier nog mooi zacht en romig. Hoe lang je een ei moet koken hangt ook af van de grootte. Op een eierdoosjes moet staan welke maat een ei heeft: S, M, L of XL.
Heb je een eitje dat wat kleiner is uitgevallen, kook het dan vier tot vier en een halve minuut. Een groot ei kun je beter vijf minuten koken.
Onze favoriete manier om een zachtgekookt eitje te eten? Een sneetje oud brood roosteren en in reepjes snijden. Deze ‘soldaatjes’ kun je dan heerlijk in de romige dooier dopen.

EEN HARDGEKOOKT EI

Soms is het makkelijker om een hardgekookt eitje te hebben. Dan loopt tenminste niet je bord vol met die smeuïge dooier. En een perfect hardgekookt ei is ook hartstikke lekker!
Ook hier geldt dat de grootte van het ei verschil maakt. Als je dus geen over- of ondergaar ei wil, houd dan er dan rekening mee in de kooktijd.
Een klein of middelgroot eitje is na 8 minuten mooi hardgekookt. Grotere exemplaren kun je 9 minuten koken.
Voor superlekkere gevulde eitjes meng je de hardgekookte dooier(s) met een beetje mayonaise en verse kruiden, zoals bijvoorbeeld bieslook.

EIEREN LATEN SCHRIKKEN

Het beste kun je gekookte eieren meteen uit de pan in het koud water leggen. Hierdoor laat je ze schrikken, waardoor ze makkelijker te pellen zijn.
Maar: hoe moeilijker een ei te pellen is, hoe verser het is! De volgende keer dat je met moeite de eierschaal los moet pulken, kun je dus blij zijn met zo’n lekker vers OERei!
Dit filmpje van Allerhande laat je ook nog eens zien wat verschillende kooktijden met je eitje doen. Handig!