Anne vond het tijd om de Sachertorte van Rutger Bakt met OERei te maken. Ze legt op eigen wijze uit hoe je deze heerlijke taart maakt.

Eerder bakten we al met Anne, de culinaire medewerker onderzoek en ontwikkeling bij Protix. Nu gaan we aan de slag met haar favoriete taart, de Sachertorte.

Boodschappenlijstje Sachertorte

De cake

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C, vet een springvorm van 23 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Smelt de pure chocola in een pan via de au bain-marie methode en zet deze vervolgens apart om zodat het wat kan af koelen.
  3. Meng ondertussen de roomboter, zout, vanille-aroma en poedersuiker in een kom en mix dit tot een romige massa.
  4. Voeg de OERei dooiers toe en blijf nog een paar minuten door kloppen.
  5. Klop vervolgens de OEReiwitten stijf. Hierbij is het belangrijk om schone en vetvrije materialen te gebruiken anders wordt het eiwit niet stijf. Tip voor de echte dare-devils: controleer of het eiwit stijf genoeg is om de kom omgekeerd boven je hoofd te houden. Blijf je schoon dan zijn de eiwitten stijf genoeg.
  6. Voeg geleidelijk de fijne suiker aan de OEReiwitten toe en mix dit tot een mooi glanzende massa.
  7. Voeg de gesmolten chocola aan het romige eigeel mengsel toe en spatel hier voorzichtig de bloem door heen.
  8. Spatel de opgeklopte eiwitten in kleine gedeeltes door het beslag en probeer hier bij het mengsel zo luchtig mogelijk te houden (Neem je tijd hier voor!).
  9. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 50 – 60 minuten af (dit kan per oven verschillen, controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Kom die er schoon uit, dan is je cake klaar).
  10. 1. Laat je cake eerst 20 minuten in de vorm afkoelen en vervolgens volledig op een rooster.

De jam

  1. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en druk deze vervolgens door een fijne zeef om de klonten er uit te halen.
  2. Keer de cake om en snij deze door midden en smeer er een laag abrikozenjam tussen.
  3. Plaats de helften weer op elkaar en bestrijk de rest van de taart met de overgebleven abrikozenjam.
  4. Laat de abrikozenjam op zijn minst 20 – 30 minuten opdrogen voor dat je de ganache over de cake giet.

De finishing touch

  1. Breng de slagroom in een steelpannetjes aan de kook en giet dit over de gehakte pure chocola en roer dit door tot dat alle chocola is opgelost.
  2. Voeg hier uiteindelijk de roomboter toe en roer dit goed door.
  3. Plaats je cake op een rooster (met bakpapier er onder tegen het knoeien) en giet de ganache over de cake zodat alles goed bedenkt is. Strijk de bovenkant glad voor een mooi effect.
  4. Plaats de taart in de koelkast om hem op te late stijven en breng vervolgens met een spuitzakje de melkchocolade decoracties aan.

Recept: Sachertorte – Rutger Bakt

Deze Sachertorte lijkt erg op de orginele versie. De malse chocoladecake is gevuld met abrikozenjam en overgoten met chocoladeganache.