Durf jij het aan: ei door de yoghurt? Foodblogger Kee van Keetenstijd neemt de proef op de som.

“Zeg, wil jij door je bakje yoghurt ook een lekker…. Ei?”
Hmm.. dat klinkt misschien ietwat onsmakelijk, maar toch is dat dé ontbijttrend van dit moment.

Het heet ‘çilbir’ en het is overgewaaid vanuit Turkije, waar het in de 15e eeuw het favoriete hapje van de Ottomaanse sultans zou zijn geweest. Nigella Lawson had het laatst in een van haar uitzendingen er ook al over.
Het zijn gepocheerde eieren met lobbige, lauwwarme knoflookyoghurt, een beetje rode peper en, hou je vast, een paar lepels gesmolten boter. Dat woord çilbir is natuurlijk niet uit te spreken en daarom verschijnt het wereldwijd op alle hippe menukaarten als ‘Turkish eggs’.
Durf jij het aan? Zie hier onder het recept. Ik heb het al even voor je voorgeproefd en ik kan zeggen: die Ottomanen waren zo gek nog niet! Het is romig door de lobbige yoghurt en botersaus, maar ook pittig door de peper. Ik zou zeggen: toastje erbij en dippen maar!

Recept

Boodschappenlijstje Turkish Eggs

  1. Meng de yoghurt, dille, snuf zout, peper en geraspte knoflook;
  2. Smelt in een pannetje de boter en voeg cayennepeper, chili- en komijnpoeder toe;
  3. Na een minuut haal je de boter van het vuur;
  4. Pocheer dan de eieren 3 minuten;
  5. Schep dan de yoghurt op een bord, leg er een ei op, druppel de botersaus er overheen en strooi er wat verse koriander, zout en peper over;

Toast is er lekker bij!