Selecteer een pagina

In de vaste rubriek ‘OERei on tour’ gaan we op pad naar mensen en bedrijven met hetzelfde DNA als wij en willen we van ze weten wat lekker en logisch voor hen betekent.

De gevel, de bar, de menukaart en de wc zijn van hout en om je handen af te drogen hangen er handdoekjes van Ikea. Wij van OERei wanen ons vandaag in een klein stukje Scandinavië, gewoon in onze hoofdstad: we zijn namelijk bij lunchrestaurant Scandinavian Embassy (oftewel SE) in de Amsterdamse Pijp. Hier streven ze ernaar zo duurzaam mogelijk te werken. Dat klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren, dus daar willen we graag meer van weten (en proeven!)

We praten met Nicolás Castagno, mede-eigenaar van SE, maar ook socioloog met een master in Duurzaam Ondernemen, én voormalig Coffee Champion van Zweden (jawel!) Hij legt uit waarom hij het als zijn missie ziet om de Amsterdammersen alle passerende toeristen uit alle windstreken kennis te laten maken met Scandinavië. “In Scandinavië staat de mens veel dichter bij de natuur. Daar kun je gewoon plukken wat er om je heen groeit om er vervolgens je eten mee te bereiden.”

Werken met lokale, seizoensgebonden producten: zo dragen wij ons steentje bij aan duurzaamheid

Nicolás vertelt ook dat het in het hoge noorden heel normaal is om contact te hebben met lokale boeren zodat je weet hoe ze werken en hoe zij met hun dieren omgaan. Vandaar ook dat SE haar zuivel uit Weesp haalt, direct van de boerderij. “Op het gebied van duurzaamheid valt er van alles te doen, maar werken met lokale, seizoensgebonden producten is het steentje dat wij in deze sector bij kunnen dragen. Producten met soja komen er hier dus niet in!”

Voor Nicolás zijn ‘lekker en logisch’ hele belangrijke waarden. Zo geeft hij aan dat hij erin gelooft dat wanneer je dieren betere voeding geeft, je dat ook zult proeven in het eindproduct: “zo wordt iets dat logisch is dus ook lekker”.

Al pratende trakteert hij ons op de eiergerechten die SE op het menu heeft staan: gepocheerd ei op roggebrood met schapenyoghurt en zalm of met paddenstoelen. Zelf is hij daar ook dol op, want zijn lievelingsgerecht met ei is ook de gepocheerde versie. “Maar wel met de perfecte consistentie van het eigeel: een beetje lopend. 5 minuten, niet langer!” Ok, duidelijk, Nicolás, wij gaan kijken hoe dit dooiertje eruit ziet. En proeft. Smakelijk eten. Of in ons beste Zweeds: god mat!