De reden dat we zijn begonnen met het produceren van OERei, gaat veel verder dan dat het alleen goed is voor de kip om haar OERdieet te krijgen en haar OERgedrag te vertonen.
Het moederbedrijf achter OERei, Protix, heeft een visie op het gehele, wereldwijde voedselsysteem. En die luidt als volgt:
Jaarlijks wordt een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel verspild, terwijl één op de negen mensen ondervoed is. De conclusie is klinkklaar: het voedselsysteem is uit balans.
De oprichter van Protix kwam tien jaar geleden ook tot deze conclusie toen hij op een duiktrip in Mozambique een leger wordende zee aantrof. Hij dacht: “waarom vissen we oceanen leeg en putten we de aarde uit met de verbouw van soja, kan dat niet anders?” Hij dacht meteen aan een super efficiënte oplossing die ook nog eens natuurlijk is: het insect!
Nu tien jaar later staan er in het Brabantse Dongen en Bergen op Zoom twee kwekerijen die plantaardige resten van nabij gelegen bedrijven omzetten in insecten. Deze insecten worden gebruikt om diervoeding duurzamer te maken. Momenteel richt Protix zich voornamelijk op diervoeding omdat daar de grootste impact voor het milieu mee te behalen valt. Zo bestaat er al duurzame diervoeding voor onder andere honden, katten, varkens en vis. Én de insecten worden dus ook gebruikt voor het voeren van de kippetjes van OERei!
Daarmee biedt Protix een oplossing voor het probleem van de stijgende vraag naar eiwitten en voedselverspilling, met als doel: een voedselsysteem in balans met de natuur.
Beste mevrouw, meneer,
Goed initiatief dit. Vast lekkere eieren. Voor ik ze probeer wil ik graag weten of jullie ook snavels kappen?
Alvast bedankt voor jullie reactie
Hoi Disna,
Dank voor je reactie en interesse en excuses voor mijn late reatie!
OERei heeft diervriendelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel en snavels kappen hoort dan dan ook zeker niet bij. We voeden onze kippetjes, als enige, insectjes waardoor ze de hele dag druk zijn met scharrelen en geen tijd hebben voor verenpikken: iets dan in andere stallen veel gebeurd. Dan hebben ze van die kale plekken, maar bij OEREi is dat dus ook niet het geval!
Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust.
Groet en fEIne dag! OERei.
Ik heb de eitjes nu voor het eerst gekocht.
Ben heel benieuwd hoe ze smaken.
Ik kocht ook altijd al de rondeeleitjes, maar die zijn schaars of helemaal leeg in de schappen van AH.
Ik zal laten weten of ik de OERei blijf gebruiken. heb er veel vertrouwen in.
Beste Lia,
Excuses voor mijn late reactie! En veel dank voor je aankoop natuurlijk. Ik ben erg benieuwd wat je bevindingen waren en welke eieren er nu bij je in de keuken staan… Rondeel zijn uiteraard ook hele goede eieren met als verschil dat wij als enige insecten voeren waardoor kippen weer dierlijke eiwitten binnen krijgen en de hele dag bezig zijn met scharrelen waardoor ze (wetenschappelijk bewezen) geen stress meer hebben. Toch even wat reclame gemaakt.;-)
Als je nog vragen hebt laat het me weten! Groet en fEIne dag. OERei.
“kwekerijen die plantaardige resten van nabij gelegen bedrijven omzetten in insecten” Hoe werkt dit?
Hoi Jasmijn. Goede vraag!
Onze insecten zijn dol op zetmeel. In de buurt zijn er bedrijven die resten over hebben die ze niet kunnen gebruiken en waar veel zetmeel in zit, zoals aardappelschillen. Voorheen werden deze ‘reststromen’, zoals ze genoemd worden, vaak verbrand, maar op deze manier kunnen we ze opwaarderen. En aangezien het uit de buurt komt kost het ook nog eens weinig voedselkilometers. Win-win.
Is dit een voledig antwoord op je vraag?
Ik hoor het graag. fEIne dag!