Selecteer een pagina

De reden dat we zijn begonnen met het produceren van OERei, gaat veel verder dan dat het alleen goed is voor de kip om haar OERdieet te krijgen en haar OERgedrag te vertonen.
Het moederbedrijf achter OERei, Protix, heeft een visie op het gehele, wereldwijde voedselsysteem. En die luidt als volgt:

Jaarlijks wordt een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel verspild, terwijl één op de negen mensen ondervoed is. De conclusie is klinkklaar: het voedselsysteem is uit balans.

De oprichter van Protix kwam tien jaar geleden ook tot deze conclusie toen hij op een duiktrip in Mozambique een leger wordende zee aantrof. Hij dacht: “waarom vissen we oceanen leeg en putten we de aarde uit met de verbouw van soja, kan dat niet anders?” Hij dacht meteen aan een super efficiënte oplossing die ook nog eens natuurlijk is: het insect!

Nu tien jaar later staan er in het Brabantse Dongen en Bergen op Zoom twee kwekerijen die plantaardige resten van nabij gelegen bedrijven omzetten in insecten. Deze insecten worden gebruikt om diervoeding duurzamer te maken. Momenteel richt Protix zich voornamelijk op diervoeding omdat daar de grootste impact voor het milieu mee te behalen valt. Zo bestaat er al duurzame diervoeding voor onder andere honden, katten, varkens en vis. Én de insecten worden dus ook gebruikt voor het voeren van de kippetjes van OERei!

Daarmee biedt Protix een oplossing voor het probleem van de stijgende vraag naar eiwitten en voedselverspilling, met als doel: een voedselsysteem in balans met de natuur.