Een eeuwenoude onoplosbare vraag
Lang voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Wat dat betreft, is het antwoord onherroepelijk: het ei. Moeilijker wordt het met de vraag: wat kwam eerst, de kip of het kippenei?
Laten we beginnen met het wetenschappelijke antwoord. Eieren, in het algemeen, bestonden voordat kippen dat deden. De oudste fossielen van dinosauruseieren en embryo’s zijn ongeveer 190 miljoen jaar oud. Archaeopteryx-fossielen, de oudste die algemeen worden geaccepteerd als vogels, zijn ongeveer 150 miljoen jaar oud, wat betekent dat vogels na eieren kwamen.
Het tegenovergestelde is ook wetenschappelijke onderbouwd als je het beperkt tot kippen en de specifieke eieren waaruit ze komen. Op een gegeven moment produceerde een bijna-kip een ei met een vogel wiens genetische samenstelling, vanwege een kleine mutatie, volledig kip was. Omdat genetische veranderingen altijd geleidelijk gaan, is het vinden van die precieze scheidslijn vrijwel onmogelijk, maar zo’n 7000 jaar geleden werden kippen gedomesticeerd en gingen afwijken van hun wilde tegenhangers. Astrofysicus Neil deGrasse Tyson heeft dit idee onderschreven van de net-niet-een-kippenvogel die het ei legt dat zou opgroeien tot een kip, en Bill Nye, wetenschapper, stemde toe.
De bijna-kip kan dus alleen kippen kweken door een ei te leggen. De schijnbaar onoplosbare vraag is daarmee opgelost: het ei kwam eerst.